Vieraskynä

Henkilökohtaiset arvot työuran suunnannäyttäjänä

 

Se saapui hiipien. Antoi merkkejä, joita ihmettelin itsekin. Uistimen irrottaminen pihdeillä syvältä hauen suusta nosti minussa säälin tunteita. Kalastus jäi. Huolella meheväksi grillattu porsaan sisäfilee jäi pyörimään suuhun. Lihan syönti jäi. Aloin ensimmäistä kertaa elämässäni välittämään siitä, mitä syön, jostain muusta kuin maun tai terveellisyyden näkökulmasta. Aloin välittämään eläimistä. Kun sen sanoo ääneen keski-ikäinen liike-elämän ammattilainen, sitä helposti leimautuu jonkin sortin ituhipiksi. Siitä taas olen päättänyt olla välittämättä.

Kun sisäinen muutos itsessä valtaa alaa, sitä alkaa miettiä monia elämän osa-alueita uudella tavalla. Eikä vähiten työtä. Minkälaisen jäljen haluan jättää työelämään? Haluanko vaikuttaa työelämässä antamallani panoksella johonkin, haluanko muuttaa asioita? Minä haluan. Olin töissä menestyvässä yrityksessä, jonka arvopohjaan samaistuin ja uranäkymäni olivat hyvät, mutta löytäisinkö sieltä kuitenkaan sellaista työtehtävää, joka vastaisi sisäisen heräämiseni asettamiin vaatimuksiin työn merkityksellisyydestä? Näiden kysymysten kummitellessa mielessäni tuli erikoisten sattumien kautta kuvioihin Oatly, joka oli minulle entuudestaan lähes täysin tuntematon yritys. Tehdessäni taustaselvitystä Oatlysta, vastaan tuli monia mielenkiintoisia tieteellisiä faktoja.

Maapallon asutettavaksi soveltuvasta pinta-alasta noin 50 % on maatalouden käytössä ja siitä 77 % on eläinperäisen ruoan tuotannon käytössä. Kuitenkin ihmiskunta saa proteiineistaan vain 37 % ja kaloreistaan vain 18 % eläinperäisistä tuotteista1. Ruoantuotannon osuus globaaleista kasvihuonepäästöistä on noin kolmannes2 ja siitä noin puolet aiheutuu eläinperäisen ruoan tuotannosta ja siihen liittyvästä maankäytöstä3 Suomessa viljellystä sadosta yli puolet käytetään tuotantoeläinten rehuksi4. Nämä tilastot olivat minulle pysäyttäviä ja mielenkiintoni todella heräsi.

Tämän ruotsalaisen, maailman ensimmäisen ja suurimman kaurajuomavalmistajan ja juuri Nasdaq:iin listautuneen yrityksen mainonnassa ja muussa viestinnässä korostui huoli maapallon hyvinvoinnista ja painokkaat puheenvuorot siitä, miksi ruokajärjestelmän muutos ja siirtyminen kasvipohjaiseen ruokavalioon on välttämätöntä yltääksemme Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin. Sain huomata, että Oatlyn viestintätyyli oli rohkea ja kantaa ottava – koko brändi huokui tietynlaista punk-asennetta, joka äänekkäästi toi esiin epäkohtia nykyisessä ruokajärjestelmässämme. Se puhutteli minua. Tein siis päätöksen jättää kasvattiseurani ja seurata arvojani.

Minkälaista sitten on työskennellä yrityksessä, jonka keskiössä on kestävyys ja missiona muuttaa ihmisten ruokavaliota kasvipohjaisempaan suuntaan, jonka tiedetään olevan ilmastoa vähemmän kuormittava5? Olin aikaisemmin urallani toiminut myyntiroolissa monella hyvin erilaisella alalla, mutta kuitenkin niitä jokaista yhdisti aina sama perusajatus siitä, että on olemassa myyntitavoite, jonka saavuttamiseksi tehdään suunnitelma esim. tuotteistuksesta, kampanjamallista, markkinoinnista ja sitten pistetään toimeksi. Myös Oatlylla olen myyntiroolissa, mutta toimintatapa on hyvin erilainen. Isoimmat kampanjamme ovat monesti sellaisia, joiden ei oleteta näkyvän välittömästi myyntiluvuissa, eikä niille välttämättä ole edes määritetty myynnillisiä tavoitteita. Oatlylle tärkeiden asioiden esiin nostaminen ja siitä generoituva julkinen keskustelu on ohjaava tekijä kampanjasuunnittelussa. Omalaatuisten ja kantaa ottavien kampanjoiden takana on hyvin oatlymaiseen tapaan nimetty Oatly Department of Mind Control. Tällä luovalla osastolla on viimeinen sana kampanjoissa ja näin ollen kukaan ei ole sanomassa hulluimmillekaan ideoille: ”ei näin voi tehdä!”. Tämä poikkeuksellinen toimintatapa varmistaa viestinnän kärjen terävänä ja Oatlyn hengen mukaisena pysymisen. Ehkäpä juuri tästä syystä Oatlyn brändi on kehittynyt nykyiselle tasolle, jossa se arvostetaan korkealle niin ammattilaisten kuin kuluttajien toimesta. Tästä jälkimmäisestä osoituksena ylsimme Suomessa vuonna 2021 Sustainable Brand Index:ssä ainoana ulkomaisena brändinä TOP20-listalle6.

Kestävyys näkyy Oatlylla oman työni kautta myös monessa käytännön asiassa. Hyvä esimerkki on Oatly Suomen täyssähköisillä autoilla liikkuva myyntiorganisaatio. Pitkät välimatkat ja osin puutteellinen latausverkosto aiheuttaa toki omat haasteensa ja hidasteensa, mutta päätöstä tehdessä yrityksen arvojen mukainen vaihtoehto painoi vaakakupissa tunnistettuja haasteita enemmän. Koska teemme töitä ruoan parissa ja erityisesti ruokailutottumusten muuttamisen edistämiseksi, on luonnollista, että tarjotessamme asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme lounaan tai illallisen, se on vegaaninen. Myös sisäisissä tapaamisissamme tarjottu ruoka on aina vegaanista. Oatlylla jokainen on roolistaan riippumatta ns. kestävyys-lähettiläs, joka tarkoittaa itselleni esimerkiksi sitä, että pyrin ottamaan jokaisessa sidosryhmätapaamisessa jostain näkökulmasta kestävyyden puheenaiheeksi. Myös perinteisen myyntiedustajan rooliin kuuluu Oatlylla paitsi tuotteisiin, kampanjoihin ja myyntiin liittyvät neuvottelut, myös kestävyysasioista keskustelu kauppojen kanssa. Väittäisin olevamme tässä asiassa elintarviketeollisuuden edelläkävijä ja toivottavasti myös suunnannäyttäjä.

Olen enemmän kuin tyytyväinen päätökseeni seurata arvojani työelämässä. Tunne siitä, että on tekemässä jotain merkityksellistä suhteessa siihen, mikä itselle on tärkeää, on palkitseva. Koen, että olen päässyt työelämässä osaksi liikettä, joka tavoittelee nerokkaasti markkinatalouden keinoin sellaista muutosta ruokajärjestelmään, jolla on positiivisia vaikutuksia paitsi ihmisten terveyteen ja ilmastonmuutoksen hillintään, myös luonnon monimuotoisuuteen ja eläinten hyvinvointiin. Jos näitä asioita tavoitellessani leimaudun ituhipiksi, niin kannan sen leiman ylpeydellä.

Mikäli Oatly herätti mielenkiintosi ja haluat kuulla lisää, tästä parhaillaan meneillään olevasta kampanjastamme saat hyvän kuvan siitä, minkälaisiin yhteiskunnallisiin asioihin ja millä tyylillä Oatly ottaa mainonnallaan kantaa: https://www.oatly.com/fi-fi/schoolmilk.


Mukavaa ja aurinkoista kesää kaikille Keski-Suomen ekonomeille!

 

 

Jarkko Elola

Field Sales Manager & KAM Retail at Oatly

 

Lähteet:

1 https://ourworldindata.org/global-land-for-agriculture  

2 Crippa, M., Solazzo, E., Guizzardi, D., Monforti-Ferrario, F., Tubiello, F. N., & Leip, A. J. N. F. (2021). Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions. Nature Food, 2(3), 198-209. https://doi.org/10.1038/s43016-021-00225-9 AND IPCC, 2019: Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems [P.R. Shukla, et al.]

3 Xu, X., Sharma, P., Shu, S. et al. (2021). Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods. Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://doi.org/10.1126/science.aaq0216

4 https://www.luke.fi/fi/tilastot/viljatase/viljatase-202021-ennakko-ja-201920-lopullinen

5 (Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992. https://doi.org/10.1126/science.aaq0216)

6 https://www.sb-index.com/finland